VÄLJ HÄR    
RÄTT LÅS PÅ RÄTT DÖRR
         
Penslar/Tillbehör
   I Qvamarps Byggnadsvårdsbutik har vi alltid ett stort sortiment av begagnade, renoverade lås. Lika väl som vi tycker att det är riktigt att välja spegel- dörrar som stilmässigt passar huset, anser vi det vik- tigt att komplettera en dörr som saknar lås med rätt typ av lås. Därför visar vi här ett litet urval av de lås vi har på lager. Hos oss kan Du hitta lås från 1600-talet till en bra bit in på 1900-talet.
   
S.k. "SMÄLLELÅS" Ett öppet lås, där hela låsmekanismen syns. den snedskurna kolven fjädrar (smäller) in i slutblecket då dörren stängs. Typen härstammar från medeltiden, men de flesta lås vi ser idag är från 1700- och tidigt 1800-tal. Användes i bostadsrum och i garderober.
Visa bild
   
KAMMARLÅS 1700-tal. I princip samma typ av lås som ovanstående fast inkapslat i en låskista. Kolven är sned och fjädrar, vrede är platt. Användes i bostadsrum.
Visa bild
   
KAMMARLÅS 1700-tal. Utmärkande är den lilla smala kolven och den långsmala, rektangulära formen. Platt vred. Användes i bostadsrum.
Visa bild
     
KAMMARLÅS 1700-tal och tidigt 1800-tal. Låset är försett med skjutregel (nattregel) och har ett spolformat vred. Användes i bostadsrum och med dubbla vred ofta som ytterdörrslås.
Visa bild
   
KAMMARLÅS Slutet av 1800-talet. Låskistan är nu betydligt mindre så det går inte att förväxla med 1700-talslåsen, som det annars liknar. Spolformat vred. Användes i bostadsrum.
Visa bild
   
KAMMARLÅS Slutet av 1800-talet och 1900-talets början. Svarvat stycke av mässing eller förnicklad mässing samt liten, T-formad låsspärr. Ett av de vanligaste låsen på dörrarna i bostadshus under slutet av 1800-talet.
Visa bild
   
GARDEROBSLÅS Slutet av 1800-talet och 1900-talets början. Nyckelvred och låsspärr. Användes i gaderober och kallskafferier.
Visa bild
   
STOCKLÅS 1700- och 1800-tal. En enkel låsmekanism som placerats i en urgröpt trästock. Stocken kan ha antingen vertikalt eller horisontalt läge på dörren. Detta lås har dessutom en kolv för klinklåsning. Vanligt lås i uthus, magasin och bodar.
Visa bild
   
GARDEROBSLÅS/SKÅPSLÅS Slutet av 1800-talet och 1900-talets början. Försett med en fjädrande skjutregel. Vanligt lås i garderober och köksskåp .
Visa bild
     
KLINKLÅS 1800-tal. Låset saknar nyckel men är istället försett med dubbla vred. Vanligt lås i bostadsrum under 1800-talets andra hälft, men finns i äldre utföranden.
Visa bild
     
Till Toppen  
Adress:
Kvarnarps Gård
575 95 EKSJÖ
Telefon: 0381 - 143 50
E-post: info@qvarnarp.com